Σακάκι, blazer και sport coat, αυτός ο δυσεπίλυτος γρίφος

Στάνλεϊ Κιούμπρικ
O σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ με navy blazer και την polaroid ανά χείρας
Στον αντίποδα του κοστουμιού, το οποίο αποτελείται από παντελόνι, σακάκι και μερικές φορές γιλέκο -όλα φτιαγμένα από το ίδιο τόπι, όπερ μεθερμηνευόμενον με το ίδιο ύφασμα στο ίδιο ακριβώς χρώμα- βρίσκεται το σκέτο σακάκι. Το «ορφανό» σακάκι είναι είτε blazer είτε sport coat, και φοριέται με παντελόνι διαφορετικού χρώματος και διαφορετικού υφάσματος.
Το blazer

Γεννημένο και αυτό στη Βρετανία, το blazer είναι ένα από τα πιο κλασικά κομμάτια της ανδρικής ένδυσης. Πρόκειται για ένα σακάκι συνήθως σκούρου μπλε χρώματος (navy blue ή σκέτο navy το αποκαλούν οι αγγλοσάξονες), το οποίο ξεχωρίζει από τα ιδιαίτερα κουμπιά του, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το σκούρο ύφασμα. Συνήθως επίχρυσα, επάργυρα ή μπρούτζινα, κοκάλινα, corozo, ή φιλντισένια (mother of pearl), τα κουμπιά είναι αυτά που κάνουν το blazer να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα «ορφανά» σακάκια. Όσον αφορά το ύφασμα, το blazer μπορεί να είναι βαμβακερό, μάλλινο, ακόμη και λινό. Το κλειδί για να ξεχωρίσει κάποιος ένα blazer είναι τα κουμπιά˙ αν λάμπουν (blaze) ή έστω διαφέρουν από το χρώμα του σακακιού είναι blazer.

Ένα blazer μπορεί να είναι μονόπετο με δύο ή τρία κουμπιά, ενώ μπορεί να είναι και σταυρωτό με τέσσερα, έξι ή ακόμη και με οκτώ κουμπιά. Μάλιστα, μια από τις εκδοχές για την καταγωγή του το θέλει να γεννιέται σταυρωτό από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και συγκεκριμένα από το σκάφος H.M.S. Blazer, του οποίου ο κυβερνήτης αποφάσισε να προσθέσει μπρούτζινα κουμπιά με το έμβλημα του Βασιλικού Ναυτικού στις στολές των ναυτών και των αξιωματικών ώστε να εντυπωσιάσει τη Βασίλισσα Βικτώρια. Αυτό συνέβη το 1837 όταν ακόμα ο κάθε κυβερνήτης αποφάσιζε για τις στολές του πληρώματος, οι οποίες τελικώς ομογενοποιήθηκαν το 1857.

Η άλλη επικρατούσα εκδοχή θέλει το blazer να έχει πάλι σχέση με το νερό αλλά πιο... ερασιτεχνική. Τα μέλη ενός βρετανικού (τι έκπληξη!) αθλητικού κλαμπ κωπηλασίας, του Lady Margaret Boat Club του St. John’s College στο Cambridge, φορούσαν κατακόκκινα σακάκια στις αθλητικές εκδηλώσεις που συμμετείχαν, και καθώς «έλαμπαν» απέκτησαν το προσωνύμιο "blazers".

Το σίγουρο είναι ότι το blazer ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται ως στολή από δεκάδες αθλητικούς συλλόγους αλλά και σχολεία, σε μια πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων.

Ρότζερ Μουρ
Ρότζερ Μουρ και blazer, πιο βρετανικά δεν γίνεται
Με τι συνδυάζεται

Το blazer ανάλογα με το ύφασμα από το οποίο έχει φτιαχτεί, φοριέται όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα μάλλινο navy blazer με γκρι παντελόνι είναι ιδανικός συνδυασμός για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως ένα ελαφρύ λινό blazer με ένα παντελόνι στο χρώμα της άμμου ταιριάζει με την άνοιξη και το καλοκαίρι (τουλάχιστον τις αρχές του καλοκαιριού, γιατί στην Αθήνα με 40 βαθμούς δεν αντέχεται ούτε το πουκάμισο). Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με khakis, chinos, ακόμη και με τζιν. Άλλωστε αυτή είναι η ευκολία του «ορφανού» σακακιού.

ΥΓ. Μπορεί κάποιος να φορέσει το σακάκι από το μπλε σκούρο κοστούμι του σκέτο ως blazer αν τα κουμπιά δεν είναι στο χρώμα του υφάσματος του κοστουμιού. Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα navy blue κοστούμι αξίζει να εξετάσετε αυτό το ενδεχόμενο καθώς θα αυξήσει το εύρος των επιλογών στη γκαρνταρόμπα σας.

To sport coat

Sport coat για τους Βρετανούς και sports jacket για τον υπόλοιπο αγγλόφωνο κόσμο είναι ουσιαστικά οποιοδήποτε σκέτο σακάκι (που δεν είναι δηλαδή μέρος κοστουμιού) που μπορεί να φορέσει ένας άντρας. Υπάρχουν δεκάδες υφάσματα, σχέδια, χρώματα, υφές και ιδιαιτερότητες. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Το ίδιο και οι συνδυασμοί στους οποίους το sport coat μπορεί να συμμετέχει. Ένα κοτλέ σακάκι σε γήινο χρώμα μπορεί να φορεθεί κάθε στιγμή της μέρας, τόσο από έναν καθηγητή πανεπιστημίου όσο και από έναν φοιτητή. Το sport coat μπορεί να είναι μονόπετο ή σταυρωτό, αν και λόγω της «αθλητικής» καταγωγής του ταιριάζει καλύτερα σε μονόπετο παρά στο a priori πιο επίσημο σταυρωτό. 

Μάικλ Κέην
Ο Μάικλ Κέην στην ταινία Youth του Πάολο Σορεντίνο, με ένα πράσινο Norfolk jacket

Το sport coat γεννήθηκε τον 19ο αιώνα –πού αλλού– στη Βρετανία και συγκεκριμένα στην καταπράσινη ύπαιθρο του νησιού, στην περιοχή του Norfolk (για την ακρίβεια στο κτήμα κάποιου ευγενούς της περιοχής αλλά οι απόψεις ποιου ακριβώς διίστανται). Το πρώτο sport coat ήταν το Norfolk jacket, δημιουργημένο αρχικά για κυνήγι και σκοποβολή. Φτιαγμένο από ύφασμα τουίντ, είχε ζώνη στη μέση και μεγάλες τσέπες για να χωράνε τα φυσίγγια. Ήταν ραμμένο με πιέτες στους ώμους ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, ένα χαρακτηριστικό σπάνιο μεν αλλά που μπορεί να βρεθεί και σήμερα. Στην πορεία του χρόνου, τα κυνηγετικά χαρακτηριστικά άρχισαν να ξεθωριάζουν. Το τουίντ όμως παρέμεινε και είναι και στις μέρες μας το ύφασμα–επιτομή του sport coat. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, οι επιλογές πλέον είναι απεριόριστες και καλύπτουν κάθε γούστο, δραστηριότητα και κλίμα.

Η ευελιξία που παρουσιάζει το sport coat όσον αφορά την κλασική ανδρική ένδυση είναι θρυλική. Ένα και μόνο σακάκι, εφόσον συνδυασθεί σωστά, μπορεί να καλύψει μια πληθώρα δραστηριοτήτων και να λάμψει σε κάθε λογής κοινωνική ή επαγγελματική εκδήλωση. Με πουκάμισο και γραβάτα, χωρίς γραβάτα, με ένα ζιβάγκο ή ακόμη και με ένα t-shirt, το sport coat μπορεί να ανταποκριθεί σε ό,τι του ζητηθεί. Μπορεί να φορεθεί άνετα τόσο σε έναν επαγγελματικό χώρο όσο και σε μια εκδρομή.

Τίτος Βανδής και Αλέκος Αλεξανδράκης
Ο Τίτος Βανδής ως αστυνόμος Μπέκας κι ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως δημοσιογράφος Μακρής, από την ταινία Έγκλημα στα Παρασκήνια, και οι δυο με ορφανά τουίντ σακάκια

ΥΓ. Μην προσπαθήσετε να φορέσετε ένα sport coat με ένα παντελόνι το οποίο πλησιάζει στο χρώμα του σαν κοστούμι. Πιο ασφαλής επιλογή είναι ο συνδυασμός με παντελόνια που το συμπληρώνουν (π.χ. σκούρο καφέ σακάκι με μπεζ ή ανοιχτό μπλε τζιν) ή που έρχονται σε αντίθεση με αυτό (π.χ. ανοιχτό γκρι σακάκι με σκούρο μπλε ή μαύρο παντελόνι).

Διαδώστε!